Buitendeuren zelf plaatsen? Lees hier hoe het moet!

buitendeuren zelf plaatsen

Buitendeuren hebben net als voordeuren veel invloed op het karakter en de uitstraling van je woning en zijn er ook in allerlei verschillende soorten, maten en materialen. Bij buitendeuren is het verstandig om niet alleen rekening te houden met het uiterlijk, maar ook te letten op zaken als isolatie en inbraakbeveiliging. Wil je graag zelf een buitendeur plaatsen? Lees in dit artikel dan de instructie voor het plaatsen van buitendeuren.

Deur opmeten en schaven

Je begint met het opmeten van de deurbreedte en de plaats van het slotgat. Bouwmarkten kunnen het gat bij buitendeuren eventueel tegen betaling van tevoren aanbrengen. Hierna maak je houten wiggen voor het stellen van de deur. Je tikt de bestaande scharnierpennen los met een hamer en drevel. Til de deur vervolgens uit de scharnieren en schroef de scharnieren los. Schaaf de nieuwe deur daarna precies op maat.

Scharnieren buitendeur aftekenen en hout wegkerven

Nu kun je de scharnieren aftekenen op het kozijn. Hou er bij buitendeuren rekening mee dat de voordeur naar binnen moet draaien en de achterdeur juist naar buiten. Daarna kerf je het hout langs de lijnen in met een hobbymes. Het hout steek je weg met een scherpe beitel tot er precies een helft van een scharnier in past. Zorg dat je niet teveel uitsteekt, zodat de deur goed blijft sluiten. De scharnierhelften schroef je vast.

Deur plaatsen

Voordat je buitendeuren kunt gaan plaatsen, zet je ze in de sponning en stel je met houten wiggen. De plaats van de scharnieren teken je op de deur af, net als de plek van het slotgat op het kozijn. Daarna maak je er de inkepingen voor de scharnieren in en schroef je de scharnierhelften vast op de deur. De deur stel je nu opnieuw met houten wiggen, waarna de scharnierhelften als het goed is in elkaar vallen. De scharnierpennen schuif je er in.

Oplegslot

Je schroeft nu het slot op de deur en tekent de plek voor de sluitplaat af op de deurpost. Het slotgat boor je uit met een speedboor en het hout eromheen steek je weg, waardoor de sluitplaat mooi is verzonken. Check of het slotgat groot genoeg is en schroef de sluitplaat op de deurpost.

Insteekslot en gaten boren

De dikte van het slot teken je op de voorkant van je buitendeur af. Met een speedboor boor je dit uit, een halve centimeter dieper dan het slot is. De randen van het gat kun je het beste bijwerken met een beitel. Het slot schuif je in de deur en de randen op de deur teken je af. Steek het hout met een beitel weg en teken de plaats voor de sluitplaat af op het kozijn. Het slotgat boor je met een speedboor uit en het omliggende hout steek je weg. Ten slotte teken je de gaten voor de deurklink en het sleutelgat op de deur af en boor je ze in.

Je kunt, behalve voor buitendeuren, ook een instructie voor het plaatsen van binnendeuren lezen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Geef een reactie

Populairste artikelen

Laatste reacties

14:26 12 sep heeft Nol Iping gereageerd op De inloopdouche: terecht de trend van dit moment?

21:41 04 jun heeft H.M. van Haarlem gereageerd op Loodgietersbedrijf nodig

06:17 02 mei heeft Ik gereageerd op Elektriciteit zelf proberen aan te leggen?

22:38 27 apr heeft Bea van Galen gereageerd op Klusbedrijf inhuren of zelf klussen?

08:55 18 apr heeft M.Schraven gereageerd op De polyester dakkapel heeft veel voordelen

15:02 10 apr heeft Anne gereageerd op Een vlonder: Hardhout of composiet?

12:13 05 apr heeft H.C. van Kommer gereageerd op Wanneer kan ik de buitenkant van mijn woning schilderen?

13:10 29 jan heeft Hennie Zeegers gereageerd op CV installaties: wat is het verschil tussen HR en VR?

11:16 29 jan heeft stevin matthijsse gereageerd op Stroomverbruik reduceren?

09:06 29 jan heeft inge gereageerd op Vloertegels & vloerverwarming