Binnendeuren inkorten en afhangen? Lees hier hoe!

binnendeuren inkorten en afhangen

Is je vloer hoger geworden en passen je binnendeuren niet meer? Dan zullen je deuren moeten worden ingekort. Als je twee linkerhanden hebt, kun je die klus beter overlaten aan een vakman. Maar als je graag zelf aan de slag gaat, kun je met behulp van het stappenplan in dit artikel lezen hoe je het beste te werk kunt gaan.

Inkortmaten / Scharnieren / Meten

 Allereerst is het belangrijk om bij het inkorten van je binnendeuren rekening te houden met de maximale inkortmaten, die gemiddeld variëren van 0,5 tot 1 centimeter. Deze maten kun je terugvinden op de beschrijving van de deur. Daarna kun je aan de slag gaan en begin je met het tikken van de scharnierpennen uit de scharnieren met een hamer en een drevel. Vervolgens meet je de afstand tussen de nieuwe vloer en de bovenkant van het deurkozijn. Bij de aanwezigheid van een drempel moet de afstand tussen de drempel en de onderkant van het deurkozijn eveneens worden opgemeten. Van deze afstand kun je vijf millimeter aftrekken: hierdoor hebben binnendeuren genoeg bewegingsruimte. 

Binnendeur aftekenen / zagen

De opgemeten hoogte van je deur kun je nu aftekenen, gemeten vanaf de bovenkant. Je houdt daarbij rekening met de maximale inkortmaten van je binnendeuren. Daarna trek je met een potlood een haakse zaaglijn, waarbij je de winkelhaak gebruikt. Je legt de deur nu bijvoorbeeld op een stevige werkbank, in ieder geval iets waarop binnendeuren goed worden ondersteund. Je zaagt vervolgens het afgetekende gedeelte af en maakt met een schaaf/schuurpapier de zaagsnede glad. De plaats voor de nieuwe scharnieren op het kozijn teken je hierna af.

Hout inkerven / In het kozijn zetten

Om het hout van binnendeuren in te kerven gebruik je een hobbymes. Je steekt met een scherpe beitel precies zo veel hout weg dat de scharnierhelften vallen in het kozijn. De schroefgaten boor je voor met een drie millimeter houtboor en schroef ten slotte de scharnierhelften vast. Nu kun je de deur in het kozijn zetten en hem op de goede hoogte stellen. Hiervoor kun je enkele houten wigjes gebruiken die onder binnendeuren kunnen worden gestoken. Vergeet niet te controleren of eventuele sloten nog passen.

Binnendeur aftekenen / Scharnieren

Je bent nu bijna klaar. Je tekent de plaats van de scharnieren op de deur af en maakt de inkepingen voor de scharnieren hetzelfde als voor het kozijn. De schroefgaten boor je voor met een drie millimeter houtboor en de scharnierhelften schroef je vast. Scharnierpennen van binnendeuren kun je eventueel insmeren met vaseline of kogellagervet, maar niet met olie (in verband met vette sporen). Als laatste stel je met houten wiggen de deur opnieuw, waardoor de scharnierhelften in elkaar zullen vallen. De scharnierpennen kunnen worden geschoven in de scharnieren. Nu ben je echt klaar!

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Geef een reactie

Populairste artikelen

Laatste reacties

14:26 12 sep heeft Nol Iping gereageerd op De inloopdouche: terecht de trend van dit moment?

21:41 04 jun heeft H.M. van Haarlem gereageerd op Loodgietersbedrijf nodig

06:17 02 mei heeft Ik gereageerd op Elektriciteit zelf proberen aan te leggen?

22:38 27 apr heeft Bea van Galen gereageerd op Klusbedrijf inhuren of zelf klussen?

08:55 18 apr heeft M.Schraven gereageerd op De polyester dakkapel heeft veel voordelen

15:02 10 apr heeft Anne gereageerd op Een vlonder: Hardhout of composiet?

12:13 05 apr heeft H.C. van Kommer gereageerd op Wanneer kan ik de buitenkant van mijn woning schilderen?

13:10 29 jan heeft Hennie Zeegers gereageerd op CV installaties: wat is het verschil tussen HR en VR?

11:16 29 jan heeft stevin matthijsse gereageerd op Stroomverbruik reduceren?

09:06 29 jan heeft inge gereageerd op Vloertegels & vloerverwarming