Binnendeuren: Massief houten of Vlakke binnendeuren?

binnendeuren

Houten plaatmateriaal, massief hout of kaderwerk: de meeste binnendeuren betsaan voor het grootste gedeelte uit hout. Het het oog op de toepassing zijn enorm veel uitvoeringen mogelijk. Zo moet een bordesdeur, die een woongedeelte van een gemeenschappelijke ruimte zoals in een appartementsblok scheidt, aan een stuk zwaardere eisen voldoen dan een normale binnendeur tussen bijvoorbeeld woonkamer en keuken.

 

Vlakke binnendeuren of massief houten binnendeuren?

Massief houten binnendeuren zijn opgebouwd uit stijlen en regels die stuk voor stuk bestaan uit massief hout. Ook deuren van plaatmateriaal zoals MDF of Multiplex worden gezien als massief houten deuren. Omdat de tussendeuren meestal geplaatst worden in ruimtes waar het niet heel vochtig is, zijn vrijwel alle houtsoorten geschikt. De tekeing en de kleur bepalen dan de keuze. Massief houten binnendeuren zijn perfect voor allerlei afwerkingen: vernis, dekkende verf of transparant.

Vlakke binnendeuren hebben doorgaans een kader uit naaldhout. De deurvleugel heeft een kern van karton, spaanplaat, kurk of vezelplaat – vaak met een honiongraatmotief. Aan beide kanten kleven dan een hardborad uit fineer, multiplex of laminaat, afgewerkt met plamuur of lak. Aan de zijkanten zijn dan vaak weer massieve latten van een tropisch houtsoort gelijmd. In het vlak van de deur komt soms dan nog een lijst- of glaswerk.

 

Binnendeur standaardmaten

Standaardmaten van een binnendeur zijn 201.5cm hoog en 63,73 of 83 cm breed. De dikte kan varieren. Hangt er van af welk materiaal gebruikt is. Naast deze maten zijn er nog heel veel andere maten te verkrijgen, maar zijn niet de standaard maten van een binnendeur.

 

Ophangmiddelen van een binnendeur

Bij de meeste binnendeuren hangt de deurvleugel aan het binnenkader dmv scharnieren, paumellen of fits. Bij Taatsdeuren is dat net anders. Hierbij draait de deur op twee stiften: eentje in de dorpel en eentje in het bovendeel van de deurkast. Schuifdeuren hangen meetrsel in een geleidesysteem met wieltjes in een rail.

 

Opdekdeuren vs inlegdeuren

  • Inlegdeuren worden ook stompe of sponningsdeuren genoemd. De deurvleugel past dan exact in de deuromlijsting. Dit deurtype ziet er iets egaler uit dan een opdekdeur
  • Opdekdeuren hebben een vleugel die net iets groter is dan de opening van de deurlijst. De vleugel overlapt de deuropening. De voordelen hiervan zijn dat de deur dan minder tocht doorlaat en daarnaast ook gemakkelijk te plaatsen is.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Geef een reactie

Populairste artikelen

Laatste reacties

14:26 12 sep heeft Nol Iping gereageerd op De inloopdouche: terecht de trend van dit moment?

21:41 04 jun heeft H.M. van Haarlem gereageerd op Loodgietersbedrijf nodig

06:17 02 mei heeft Ik gereageerd op Elektriciteit zelf proberen aan te leggen?

22:38 27 apr heeft Bea van Galen gereageerd op Klusbedrijf inhuren of zelf klussen?

08:55 18 apr heeft M.Schraven gereageerd op De polyester dakkapel heeft veel voordelen

15:02 10 apr heeft Anne gereageerd op Een vlonder: Hardhout of composiet?

12:13 05 apr heeft H.C. van Kommer gereageerd op Wanneer kan ik de buitenkant van mijn woning schilderen?

13:10 29 jan heeft Hennie Zeegers gereageerd op CV installaties: wat is het verschil tussen HR en VR?

11:16 29 jan heeft stevin matthijsse gereageerd op Stroomverbruik reduceren?

09:06 29 jan heeft inge gereageerd op Vloertegels & vloerverwarming