Vraag gratis offertes aan bij bedrijven uit uw regio:

Bijvoorbeeld: 2 dakkapellen van 150 x 150cm

Nieuwe dakkapel; vergunning nodig?

Wil je graag een nieuwe dakkapel laten plaatsen om meer ruimte te creëren en de waarde van je woning op te schroeven? Dan doe je er goed aan om je te verdiepen in de wet- en regelgeving die geldt voor verbouwingen. In dit artikel krijg je een idee van de regels waarmee je geconfronteerd wordt als je hebt besloten om een nieuwe dakkapel te laten plaatsen.


Lang niet in alle gevallen is het nodig om een vergunning aan te vragen. In welke situaties je een dakkapel kunt laten plaatsen zonder dat je een vergunning nodig hebt, staat beschreven in het Besluit Omgevingsrecht en op de website van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Daarnaast heb je op de website http://www.omgevingsloket.nl de mogelijkheid om een omgevingscheck te doen.


Als je geen vergunning nodig hebt om je dakkapel te laten plaatsen, is het natuurlijk niet zo dat je nergens rekening mee hoeft te houden. Zo dien je te voldoen aan de bouwtechnische eisen van het zogenaamde bouwbesluit – alleen al daarom is een goede aannemer veel waard – en treedt de gemeente in een enkel geval op tegen een bouwwerk dat qua uiterlijk niet past in het bestemmingsplan.


Wat vaak de doorslag geeft, is de plek waar de dakkapel wordt geplaatst. Voor de gemeente is het belangrijk dat het bouwwerk geen al te grote invloed heeft op de directe omgeving. Dat is eerder het geval bij een dakkapel die aan de voorkant wordt geplaatst, dan bij een uitbouw aan de achterkant van het huis die grenst aan de tuin. Ook de afmetingen van een dakkapel zullen aan bepaalde voorwaarden moeten voldoen.


Als er aan een of meerdere criteria niet wordt voldaan, zul je een omgevingsvergunning aan moeten vragen. Daarnaast kan de gemeente aanvullende vergunningen eisen, bijvoorbeeld voor het plaatsen van containers of kranen. Zorg daarom dat je je op voorhand goed laat informeren door de gemeente waarin je woonachtig bent en vermijd onaangename verrassingen!

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Geef een reactie

Populairste artikelen

Laatste reacties

14:26 12 sep heeft Nol Iping gereageerd op De inloopdouche: terecht de trend van dit moment?

21:41 04 jun heeft H.M. van Haarlem gereageerd op Loodgietersbedrijf nodig

06:17 02 mei heeft Ik gereageerd op Elektriciteit zelf proberen aan te leggen?

22:38 27 apr heeft Bea van Galen gereageerd op Klusbedrijf inhuren of zelf klussen?

08:55 18 apr heeft M.Schraven gereageerd op De polyester dakkapel heeft veel voordelen

15:02 10 apr heeft Anne gereageerd op Een vlonder: Hardhout of composiet?

12:13 05 apr heeft H.C. van Kommer gereageerd op Wanneer kan ik de buitenkant van mijn woning schilderen?

13:10 29 jan heeft Hennie Zeegers gereageerd op CV installaties: wat is het verschil tussen HR en VR?

11:16 29 jan heeft stevin matthijsse gereageerd op Stroomverbruik reduceren?

09:06 29 jan heeft inge gereageerd op Vloertegels & vloerverwarming