Vraag gratis offertes aan bij bedrijven uit uw regio:

Bijvoorbeeld: 2 dakkapellen van 150 x 150cm

Heb ik een vergunning nodig voor mijn dakkapel?

Wanneer je besluit om een dakkapel te plaatsen zorgt dat voor een vergroting van het wooncomfort. Heb je een bergruimte op zolder dan kan een dakkapel zorgen voor een volwaardige slaap- of werkkamer. Maar kunt u er zomaar een laten plaatsen, of is er een vergunning nodig?

Dakkapel vergunningsvrij
Binnen bepaalde grenzen is het plaatsen van een dakkapel vergunningsvrij. De grootte en de plaats op het dak zijn hierbij belangrijke zaken. Rondom de dakkapel moet minimaal 50 cm dakvlak aanwezig zijn. Het dakvlak grenzend aan de onderkant van de dakkapel mag maximaal 1 meter zijn en de hoogte van de dakkapel maximaal 1.75 meter. Ook moet de dakkapel een plat dak hebben.  Als je aan deze eisen voldoet mag je in ieder geval aan de achterzijde van je huis zonder vergunning een dakkapel plaatsen. Wil je aan de straatkant een dakkapel vergunningsvrij bouwen, dan moet je bij de gemeente nagaan of de dakkapel past in het bestemmingsplan en of er bepaalde welstandseisen zijn. Het kan zijn dat je door deze eisen voor een dakkapel een vergunning nodig hebt. Een dakkapel aan de straatkant moet ook voldoen aan de afmetingen die hierboven genoemd worden.

Aanvullende regels
In sommige gevallen kan je niet zonder een vergunning een dakkapel plaatsen. Wanneer je huis een monument is, of staat in een beschermd stads- of dorpsgezicht, kan je alleen met vergunning een dakkapel plaatsen. En met of zonder een vergunning: een dakkapel moet altijd voldoen aan de eisen van het Bouwbesluit. Je bent ook verplicht om rekening te houden met de belangen van je buren. Het verdient aanbeveling je plannen met hen te bespreken en eventueel aan te passen.

Kortom, aan de achterkant van jouw woning is een dakkapel meestal vergunningsvrij. Als je aan de voorkant van je woning een dakkapel wilt plaatsen, leg je plan dan even voor aan de gemeente. 

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Geef een reactie

Populairste artikelen

Laatste reacties

14:26 12 sep heeft Nol Iping gereageerd op De inloopdouche: terecht de trend van dit moment?

21:41 04 jun heeft H.M. van Haarlem gereageerd op Loodgietersbedrijf nodig

06:17 02 mei heeft Ik gereageerd op Elektriciteit zelf proberen aan te leggen?

22:38 27 apr heeft Bea van Galen gereageerd op Klusbedrijf inhuren of zelf klussen?

08:55 18 apr heeft M.Schraven gereageerd op De polyester dakkapel heeft veel voordelen

15:02 10 apr heeft Anne gereageerd op Een vlonder: Hardhout of composiet?

12:13 05 apr heeft H.C. van Kommer gereageerd op Wanneer kan ik de buitenkant van mijn woning schilderen?

13:10 29 jan heeft Hennie Zeegers gereageerd op CV installaties: wat is het verschil tussen HR en VR?

11:16 29 jan heeft stevin matthijsse gereageerd op Stroomverbruik reduceren?

09:06 29 jan heeft inge gereageerd op Vloertegels & vloerverwarming