Vraag gratis offertes aan bij bedrijven uit uw regio:

Bijvoorbeeld: 2 dakkapellen van 150 x 150cm

Een nieuwe dakkapel plaatsen: wel of geen vergunning nodig?

Op bijna alle woningen in Nederland kan een dakkapel geplaatst worden. Maar let op: voor het plaatsen ervan heb je in sommige gevallen wél een bouwvergunning nodig. Voordat je aan de slag gaat is het dus erg belangrijk na te gaan of dit ook voor jouw te realiseren project geldt. Dit artikel schetst in brede lijnen de regelgeving omtrent het bouwen van een dakkapel met of zonder vergunning. 
 

Bouwen met vergunning

Zodra je een dakopbouw aan de voorkant van je huis wilt plaatsen, ben je verplicht een bouwvergunning aan te vragen. Voordat je deze aanvraagt, is het belangrijk dat je alle gegevens die aangeleverd moeten worden bij de hand hebt. Denk hierbij aan de bouwtekening van de dakkapel, waarop je plannen duidelijk zichtbaar zijn.

 

De vergunningsaanvraag moet je vervolgens indienen bij de gemeente. Vaak kun je dit ook uitbesteden aan een dakkapellen specialist. Hij heeft hier ervaring mee en weet precies wat er nodig is. Een bouwvergunning kost tussen de €200 tot €600 euro, bovenop de prijs van je dakkapel. Binnen 8 weken hoor je van de gemeente of je een bouwvergunning krijgt; je buren kunnen dan nog 6 weken bezwaar maken. Wacht vooral met de plaatsing van de dakkapel tot na deze periode, zodat je een 100% garantie tot bouwen hebt!

 

Vergunningsvrij bouwen
 

Ook aan het vergunningsvrij bouwen zijn een aantal regels verbonden. Deze hebben vooral betrekking op de positie en grootte van de dakkapel. Ten eerste moet deze aan achter- of zijkant van het huis geplaatst worden. Daarnaast moet er gekozen worden voor een dakopbouw met plat dak en ondoorzichtige zijkanten. Het grootste voordeel van vergunningsvrij bouwen is dat je geen geld kwijt bent aan een bouwvergunning. Je leverancier kan direct aan de slag, zodat je sneller van het resultaat kan genieten.

 

Doe de check


Om te controleren of je een bouwvergunning nodig hebt, kun je zeer eenvoudig de vergunningcheck invullen. De vergunningcheck geeft een uitkomst op basis van de aangeleverde informatie over de ligging, grootte, gebruiksfuncties, et cetera.


Ook is het altijd verstandig om contact op te nemen met een dakkapellen specialist is de omgeving: hij kan het best advies geven op basis van jouw specifieke wensen. 

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Geef een reactie

Populairste artikelen

Laatste reacties

14:26 12 sep heeft Nol Iping gereageerd op De inloopdouche: terecht de trend van dit moment?

21:41 04 jun heeft H.M. van Haarlem gereageerd op Loodgietersbedrijf nodig

06:17 02 mei heeft Ik gereageerd op Elektriciteit zelf proberen aan te leggen?

22:38 27 apr heeft Bea van Galen gereageerd op Klusbedrijf inhuren of zelf klussen?

08:55 18 apr heeft M.Schraven gereageerd op De polyester dakkapel heeft veel voordelen

15:02 10 apr heeft Anne gereageerd op Een vlonder: Hardhout of composiet?

12:13 05 apr heeft H.C. van Kommer gereageerd op Wanneer kan ik de buitenkant van mijn woning schilderen?

13:10 29 jan heeft Hennie Zeegers gereageerd op CV installaties: wat is het verschil tussen HR en VR?

11:16 29 jan heeft stevin matthijsse gereageerd op Stroomverbruik reduceren?

09:06 29 jan heeft inge gereageerd op Vloertegels & vloerverwarming