Vraag gratis offertes aan bij bedrijven uit uw regio:

Bijvoorbeeld: 2 dakkapellen van 150 x 150cm

Dakkapel plaatsen: hoe gebeurt dat precies?

dakkapel plaatsen

Verreweg het grootste deel van de mensen die een nieuwe dakkapel willen, zullen er niet eens over nadenken om zelf aan de slag te gaan. Zelf een dakkapel plaatsen is natuurlijk mogelijk, maar het vereist wel heel wat technische kennis en ervaring. Wil jij weten hoe dakkapellen worden geplaatst of ben je zelfs van plan om toch een poging te wagen? In dit artikel lees je hoe het plaatsen van een dakkapel in z’n werk gaat. Er komt uiteraard wel erg veel bij kijken, dus verzamel zo veel mogelijk informatie en instructies.

Prefab dakkapel

Wil je zelf een dakkapel plaatsen, dan is het de meest logische optie om voor een prefab dakkapel te gaan. Deze dakkapellen kunnen zelfs kant en klaar worden geleverd, maar ook als soort bouwpakket. Een prefab – afkorting van prefabricated – dakkapel is relatief licht en kan als het goed is binnen een dag worden geplaatst. Als de dakkapel eenmaal geplaatst is, heb je er bovendien nauwelijks omkijken naar, want ze vergen nauwelijks onderhoud.

Dakkapel plaatsen: de daksparing

Als je wilt gaan bepalen hoe breed de dakkapel moet worden, kun je het beste rekening houden met de breedte van je dakpannen. Zo sluit de dakkapel mooi aan op de zijwanden. Een dakkapel plaatsen kan echter pas als je een gat in het dak hebt gemaakt: de sparing. Belangrijk is de vraag of je dakkapel hoger is dan de afstand van de horizontale dwarsbalk – de gording. Als dat het geval is, zul je de gording moeten onderbreken. Daarna verbind je de onderbroken gordingseinden met de onder- en bovenliggende gordingen met slapers.

Dakkapel plaatsen: de draagconstructie

Een dakkapel plaatsen betekent vooral ook er rekening mee houden dat meerdere gordingen een beetje doorbuigen. Ook spanningen waardoor het materiaal vervormt zijn heel normaal. Het dak van de nieuwe dakkapel kun je vaak het beste bevestigen met metalen banden of aan de gording van de bestaande dak. Bij een dakkapel bestaat de raamkant bijna altijd uit een dragend kozijn, met daaronder een knieschot, die de ruimte tussen het schuine dak en de vloer afscheidt. Om opwaaien te vermijden kun je gebruik maken van hoekgrijpankers.

Dakkapel plaatsen: buitenzijde afwerken

Als de dakkapel is geplaatst, kun je de buitenkant afwerken en de dakkapel water- en winddicht maken. De laag waar de dakbedekking op rust, het dakbeschot, kan daarna worden geplaatst. De dakbedekking moet minstens drie centimeter hoger worden opgezet dan de dakrand. Daarnaast moeten de dakpannen minimaal anderhalve centimeter hoger zitten dan de dakrand van de dakkapel. De helling van het platte dak van de dakkapel, die nodig is om water weg te laten lopen, kan het beste zestien millimeter zijn.

Het plaatsen van de dakkapel is na deze werkzaamheden achter de rug. Nu kun je beginnen met de afwerking van de binnenkant en de wand aan de buitenkant, die allebei in het teken staan van een optimale isolatie.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Geef een reactie

Populairste artikelen

Laatste reacties

14:26 12 sep heeft Nol Iping gereageerd op De inloopdouche: terecht de trend van dit moment?

21:41 04 jun heeft H.M. van Haarlem gereageerd op Loodgietersbedrijf nodig

06:17 02 mei heeft Ik gereageerd op Elektriciteit zelf proberen aan te leggen?

22:38 27 apr heeft Bea van Galen gereageerd op Klusbedrijf inhuren of zelf klussen?

08:55 18 apr heeft M.Schraven gereageerd op De polyester dakkapel heeft veel voordelen

15:02 10 apr heeft Anne gereageerd op Een vlonder: Hardhout of composiet?

12:13 05 apr heeft H.C. van Kommer gereageerd op Wanneer kan ik de buitenkant van mijn woning schilderen?

13:10 29 jan heeft Hennie Zeegers gereageerd op CV installaties: wat is het verschil tussen HR en VR?

11:16 29 jan heeft stevin matthijsse gereageerd op Stroomverbruik reduceren?

09:06 29 jan heeft inge gereageerd op Vloertegels & vloerverwarming