Inbraak… en nu?

Inbraak

Hoor je verdachte geluiden? Denk je dat het om een inbraak gaat? Probeer dan in elk geval om geen confrontatie met de inbreker aan te gaan. Doe onmiddellijk het licht aan of maak expres wat lawaai zodat de inbreker merkt dat er iemand thuis is. Wellicht schrikt de inbreker daarvan en verlaat hij je huis onmiddellijk weer. Werkt dit niet en vindt er toch een confrontatie plaats? Probeer dan in elk geval rustig te blijven. Het is belangrijk dat je doet wat de inbreker je zegt. Moet je een kluis openmaken of je gouden ketting afgeven? Doe dit dan onmiddellijk. Je eigen veiligheid staat altijd voorop. Het is belangrijk dat er geen conflict of gevecht ontstaat. Terwijl je oog in oog staat met de dader is het belangrijk dat je goed in je opneemt hoe hij eruit ziet. Hoe meer aanwijzigen de politie heeft hoe sneller hij de dader kan opsporen. Mocht het lukken, loop dan je huis uit en bel zo snel mogelijk de politie.

Wat te doen na een inbraak?

Is er bij je thuis ingebroken? Doe dan aangifte bij de politie, dit kan in principe 24 uur per dag. Je kan aangifte gaan doen op het politiebureau. Houd er hierbij wel rekening mee dat niet elk politiekantoor de hele dag geopend is. In sommige gevallen kan je ook telefonisch aangifte doen. Echter maakt het internet het mogelijk om via de website van de politie 24 uur per dag online aangiften te doen.

Wordt inbraak gedekt door de verzekering?

Bijna alle verzekeringen dekken het risico op inbraak. Het gaat hierbij om de inboedelverzekering die afgesloten is. Wanneer er sporen van inbraak zijn wordt de schade doorgaans altijd gedekt. Wanneer het gaat om insluiping wordt in veel gevallen de schade ook gedekt. Dit geldt eveneens voor diefstal die wordt gedaan door mensen die je zelf hebt binnen gelaten, zoals via de babbeltruc. Echter is dit bij elke verzekeraar anders. Om er precies achter te komen wat bij jouw situatie van toepassing is, moet je in de polisvoorwaarden raadplegen.

Neem na inbraak contact op met je verzekeraar

Zodra de schade opgenomen is en blijkt dat er daadwerkelijk spullen gestolen zijn en de aangifte van deze spullen achter de rug is, dien je contact op te nemen met je verzekeraar. De gestolen spullen krijg je haast nooit terug. Het enige wat je kan doen is de financiële waarde van deze spullen terug vragen. In de meeste gevallen wordt dit door je verzekeraar vergoed. Doorgaans moet je dan een schadeformulier invullen. Om een geldbedrag van de gestolen spullen terug te krijgen moet je originele betalingsbewijzen bijvoegen. Alleen dan krijg je een geldbedrag als vergoeding terug.

Hierna controleert de verzekeraar of je deze spullen ook bij de aangifte bij de politie hebt opgegeven. Wanneer je dit niet gedaan hebt zal de verzekeraar je vragen dit alsnog te doen. Hierna wordt gekeken of je recht hebt op een uitkering op basis van de dagwaarde of de nieuwwaarde. Dit is in de polisvoorwaarden bepaald. In sommige gevallen kan de verzekeraar je nog enkele vragen stellen. Hierna zal de verzekeraar de schade uitkeren.

Overigens staat in de polisvoorwaarden ook vermeld wat het maximale bedrag is dat je uitgekeerd kan krijgen per productgroep. Zo zijn er maxima bedragen bepaald voor het uitkeren van  onder andere gesloten elektronica en contant geld. Hiervoor moet je de polisvoorwaarden raadplegen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Geef een reactie

Populairste artikelen

Laatste reacties

14:26 12 sep heeft Nol Iping gereageerd op De inloopdouche: terecht de trend van dit moment?

21:41 04 jun heeft H.M. van Haarlem gereageerd op Loodgietersbedrijf nodig

06:17 02 mei heeft Ik gereageerd op Elektriciteit zelf proberen aan te leggen?

22:38 27 apr heeft Bea van Galen gereageerd op Klusbedrijf inhuren of zelf klussen?

08:55 18 apr heeft M.Schraven gereageerd op De polyester dakkapel heeft veel voordelen

15:02 10 apr heeft Anne gereageerd op Een vlonder: Hardhout of composiet?

12:13 05 apr heeft H.C. van Kommer gereageerd op Wanneer kan ik de buitenkant van mijn woning schilderen?

13:10 29 jan heeft Hennie Zeegers gereageerd op CV installaties: wat is het verschil tussen HR en VR?

11:16 29 jan heeft stevin matthijsse gereageerd op Stroomverbruik reduceren?

09:06 29 jan heeft inge gereageerd op Vloertegels & vloerverwarming