Handige beginner tips voor het gebruik van handgereedschap

Iedereen heeft thuis of in de schuur wel is een klus te doen. Bijvoorbeeld het in elkaar zetten van een kast. Het is niet alleen leuk om zelf dingen te repareren maar het bespaart ook veel geld.

Een veilige werkomgeving

Het allerbelangrijkste voordat je begint met klussen is het zorgen voor een veilige werkplek.

Geef al je gereedschap een vaste plaats en laat ze niet rondslingeren. Struikelen over je eigen gereedschap is namelijk een van de grootste gevaren bij het klussen en kan levensbedreigend zijn. Denk dan bijvoorbeeld aan rondslingerende kabels van elektrisch gereedschap waarover je kan struikelen, ladders en trappen die in de weg staan of bouwmateriaal dat op de verkeerde plek is opgeslagen. Dus houd je werkomgeving altijd netjes en veilig. Hoe minder rommel er rondslingert hoe veiliger je kan werken.

Belangrijke tips bij zelfstandig klussen met handgereedschap

De meeste handgereedschap, zoals bijvoorbeeld slijpmachines, schuurmachines, is per dag te huur bij de lokale Praxis of Gamma. Het gebruik van dergelijk handgereedschap is natuurlijk het gevaarlijkst als je zelf niet weet hoe het werkt.  Zorg er dan ook voor dat je weet hoe het handgereedschap wekt voordat je er mee aan de slag gaat. Kijk bijvoorbeeld op Youtube hoe het handgereedschap werkt, en lees de gebruiksaanwijzing en pas altijd de veiligheidsvoorschriften toe. Uiteraard zijn er ook andere belangrijke tips bij het klussen met handgereedschap voor de beginner:

  1. Kwaliteit van het gereedschap

We kennen allemaal het gezegde: goedkoop is duurkoop. Dat geldt zeker voor de kluswereld! Het gereedschap gaat niet alleen langer mee maar is daarnaast ook veiliger. Kies zo veel mogelijk voor kwalitatief hoogstaand elektrisch gereedschap (let op de KEMA-keur) dat goed beveiligd is. Zo voorkom je gevaarlijke situaties die kunnen ontstaan bij het gebruik van gereedschap van slechte kwaliteit. Ook is het belangrijk dat je scherp gereedschap zodanig opbergt dat spelende kinderen er nooit bij kunnen!  

  1. Elektriciteit, water en vuur

Elektriciteit, water en vuur zijn de voornaamste vijanden bij het klussen met handgereedschap. Zodra deze drie elementen samenkomen is het opletten geblazen.

Trek na het gebruik van het gereedschap altijd de stekker uit het stopcontact. Vonken en splinters bij het klussen? Gebruik dan altijd een veiligheidsbril voor het beschermen van de ogen. 

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Geef een reactie

Populairste artikelen

Laatste reacties

14:26 12 sep heeft Nol Iping gereageerd op De inloopdouche: terecht de trend van dit moment?

21:41 04 jun heeft H.M. van Haarlem gereageerd op Loodgietersbedrijf nodig

06:17 02 mei heeft Ik gereageerd op Elektriciteit zelf proberen aan te leggen?

22:38 27 apr heeft Bea van Galen gereageerd op Klusbedrijf inhuren of zelf klussen?

08:55 18 apr heeft M.Schraven gereageerd op De polyester dakkapel heeft veel voordelen

15:02 10 apr heeft Anne gereageerd op Een vlonder: Hardhout of composiet?

12:13 05 apr heeft H.C. van Kommer gereageerd op Wanneer kan ik de buitenkant van mijn woning schilderen?

13:10 29 jan heeft Hennie Zeegers gereageerd op CV installaties: wat is het verschil tussen HR en VR?

11:16 29 jan heeft stevin matthijsse gereageerd op Stroomverbruik reduceren?

09:06 29 jan heeft inge gereageerd op Vloertegels & vloerverwarming