Zelf badkamer verbouwen?

Iedereen krijgt het er misschien een keer mee te maken, het verbouwen of opknappen van je badkamer. Maar hoe ga je de ruimte opnieuw indelen? Wil je nieuw sanitair? En ga je de tegels wel of niet vervangen?


Voordat je gaat beginnen met je verbouwing moet je goed nadenken over de manier waarop je de ruimte wilt gaan gebruiken. Wat voor functies moeten er in de ruimte aanwezig zijn en wie gaat er gebruik maken van de ruimte.

 

De badkamer indelen
Ben je op zoek naar nieuw sanitair dan is het goedkoper om de indeling van je badkamer hetzelfde te houden. Op die manier hoef je niet al je leidingwerk te verleggen. Mocht je de indeling wel willen veranderen, dan is het belangrijk dat door zijn grote afvoerpijp eerst het toilet  wordt geplaatst. Daarna kun je gaan schuiven met de douche, de wastafel en het bad.
De badkamer is erg vochtig en daarom zijn er een aantal mogelijkheden voor de muur. Op plekken waar het water spat, kies je voor glas, steen, tegels of metaal. Wil je toch kiezen voor verf, kies dan een verf die speciaal voor de badkamer is ontwikkeld.

 

Badkamer verlichting
Elektriciteit en water gaan niet samen. Koop daarom alleen lampen die speciaal voor de badkamer zijn ontwikkeld en gebruik nooit schakelaars die je met natte handen moet bedienen. Een goede basisverlichting in de badkamer is erg belangrijk, want alle gladde oppervlakken moeten voor je veiligheid god verlicht kunnen worden.

 

Badkamervloer
De vloer wordt vochtig van de badkamer, daarom is het verstandig om voor antislip vloertegels te kiezen. Een bestaande, gladde vloer kun je met een speciale, transparante coating ook minder gevaarlijk maken. Een massieve hardhouten vloer kan prima als je hem elk jaar impregneert.

 

De badkamer ventileren
Je wilt natuurlijk geen schimmel in je badkamer. Om schimmel en vochtplekken te voorkomen is het belangrijk je badkamer goed te ventileren. Je hebt twee soorten ventilaties: natuurlijke en mechanische. Bij natuurlijke ventilatie is er sprake van natuurlijke trek door ventilatieroosters of ramen met een ventilatiestand. Bij mechanische ventilatie vindt de afvoer plaats via een continu draaiende elektrische ventilator.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Geef een reactie

Populairste artikelen

Laatste reacties

14:26 12 sep heeft Nol Iping gereageerd op De inloopdouche: terecht de trend van dit moment?

21:41 04 jun heeft H.M. van Haarlem gereageerd op Loodgietersbedrijf nodig

06:17 02 mei heeft Ik gereageerd op Elektriciteit zelf proberen aan te leggen?

22:38 27 apr heeft Bea van Galen gereageerd op Klusbedrijf inhuren of zelf klussen?

08:55 18 apr heeft M.Schraven gereageerd op De polyester dakkapel heeft veel voordelen

15:02 10 apr heeft Anne gereageerd op Een vlonder: Hardhout of composiet?

12:13 05 apr heeft H.C. van Kommer gereageerd op Wanneer kan ik de buitenkant van mijn woning schilderen?

13:10 29 jan heeft Hennie Zeegers gereageerd op CV installaties: wat is het verschil tussen HR en VR?

11:16 29 jan heeft stevin matthijsse gereageerd op Stroomverbruik reduceren?

09:06 29 jan heeft inge gereageerd op Vloertegels & vloerverwarming