Het belang van een goed geventileerde badkamer

De badkamer is met stip op één de meest vochtige ruimte in jouw woning. De dampen die vrijkomen bij het douchen of het nemen van een bad en de eventuele aanwezigheid van een droger en/of wasmachine zorgt ervoor dat de badkamer een plaats is om goed in de gaten te houden wanneer het gaat om de luchtvochtigheid. Dit kan namelijk een negatief effect hebben op de badkamer zelf, maar ook op jouw gezondheid. Wij leggen je uit waar je op moet letten en hoe je dit effectief aanpakt.

 

De gevaren van een slecht geventileerde badkamer

Wanneer een ruimte als de badkamer niet goed geventileerd is, betekent dit dat de vochtige lucht slecht afgevoerd kan worden. Zaken als condens kunnen de ruimte dan niet verlaten, wat allerlei gevolgen voor de badkamer heeft. Laten we eerst en vooral verduidelijken wanneer je te maken hebt met slechte ventilatie; hier mag van gesproken worden wanneer de luchtvochtigheid boven de 70% uitkomt. Wanneer dit het geval is, kan dit de meubelen en de verf aantasten. Op lange termijn kan dit schimmelvorming veroorzaken, wat niet alleen slecht is voor jouw inboedel. Schimmelvorming kan namelijk schadelijk zijn voor de gezondheid, zeker wanneer je er gevoelig voor bent. Daarnaast kan door de condensvorming de gladde vloer van de badkamer vochtig worden, waardoor de kans op ongelukken wordt vergroot.

 

Wat is een slechte manier van ventileren?

Bij ventilatie wordt al snel gedacht aan het openzetten van een raam. Hoewel deze beredenering goed te begrijpen is, wil dat nog niet zeggen dat dit effectief genoeg is om een badkamer voldoende te ventileren. Zeker wanneer het koud is buiten; de koude lucht die dan naar binnen komt is niet in staat om het vocht uit de ruimte op te nemen. Bij warmere buitentemperaturen heeft dit een betere werking, maar alsnog is het vaak te weinig om schimmelvorming uit de weg te gaan.

 

Natuurlijke trek

Vochtige lucht kan ook worden afgevoerd door middel van hiervoor speciaal geplaatste kanalen in het huis. De beste manier om dit te doen is door een kanaal te trekken vanuit de badkamer naar boven de nok van het dak. Bij deze manier van ventileren wordt gesproken van natuurlijke trek. Warme lucht stijgt namelijk op, waardoor dit een efficiënte methode is. Wanneer je vervolgens hierin een ventilator laat plaatsen, gaat dit proces nog sneller en voortvarender.

 

Inbouwventilator

Wanneer bovenstaande manier van ventilatie niet mogelijk is of onvoldoende werkt (wat vooral voorkomt bij grotere badkamers), is een inbouwventilator een goede optie. Deze mechanische ventilatie meet de luchtvochtigheid en houdt deze te allen tijde op pijl. Deze oplossing is zeer efficiënt, maar tegelijkertijd wel het duurste alternatief voor luchtvochtigheidsproblemen in de badkamer.

 

Zelf een beter badkamermilieu creëren

Hoewel het niet de ultieme oplossing vormt tegen een te hoge luchtvochtigheid, is het wel mogelijk om zelf een handje te helpen bij het verbeteren van het badkamermilieu. Allereerst doe je er goed aan om bad- en douchewanden, spiegels en tegelwanden goed te drogen na het douchen of in bad gaan. Dit is een tijdrovende klus, maar wel effectief. Daarnaast is het niet verstandig om natte handdoeken in de badkamer te laten liggen, het is verstandiger om deze te laten drogen in een beter geventileerde ruimte. Afsluitend helpt het wanneer je het ventilatiesysteem regelmatig schoonmaakt, zodat deze optimaal werkt.

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Geef een reactie

Populairste artikelen

Laatste reacties

14:26 12 sep heeft Nol Iping gereageerd op De inloopdouche: terecht de trend van dit moment?

21:41 04 jun heeft H.M. van Haarlem gereageerd op Loodgietersbedrijf nodig

06:17 02 mei heeft Ik gereageerd op Elektriciteit zelf proberen aan te leggen?

22:38 27 apr heeft Bea van Galen gereageerd op Klusbedrijf inhuren of zelf klussen?

08:55 18 apr heeft M.Schraven gereageerd op De polyester dakkapel heeft veel voordelen

15:02 10 apr heeft Anne gereageerd op Een vlonder: Hardhout of composiet?

12:13 05 apr heeft H.C. van Kommer gereageerd op Wanneer kan ik de buitenkant van mijn woning schilderen?

13:10 29 jan heeft Hennie Zeegers gereageerd op CV installaties: wat is het verschil tussen HR en VR?

11:16 29 jan heeft stevin matthijsse gereageerd op Stroomverbruik reduceren?

09:06 29 jan heeft inge gereageerd op Vloertegels & vloerverwarming