Watertoren verbouwd tot woning

Watertoren verbouwd tot woonhuis

Het is de droom van menig architect om in een karakteristiek industrieel gebouw een nieuwe functie te realiseren. Toch maken de functionele vormgeving en de monumentale status van een dergelijk gebouw de transformatie tot woning een lastige ontwerpopgave. Bij de verbouwing van de watertoren ‘Hof van Delft’ tot woning stond Studioschaeffer Architecten BNA voor de opgave in de betonnen kolos een sfeervol en licht interieur te bewerkstelligen. Met diverse reversibele ingrepen, zoals het maken van twee verticale daglichtopeningen in de gevel, het toevoegen van een verdiepingsvloer en een glazen kern, heeft de architect de karakteristieke monumentale waarden op subtiele wijze weten te versterken. Het resultaat is een woning als geïntegreerd onderdeel van het industrieel erfgoed.


Trap centraal in woontoren

De watertoren die Studioschaeffer Architecten BNA mocht verbouwen tot woning is in 1911  geopend en heeft tot in 1992 een functie vervuld in de drinkwatervoorziening van ‘de   Vlietstreek’. Nu woont de (particuliere) opdrachtgever van dit bijzondere project in de onderste   bouwmassa van de toren. De watertoren verkeerde vrijwel geheel in de originele staat, waarbij in het centrum een klassieke gietijzeren trap omhoog draait. De architect heeft deze  monumentale trap centraal gezet in het ontwerp. Het grote glasvlak van de glazen kern accentueert de trap en de nieuwe verdieping ligt eromheen. 

 

De toren is geheel uitgevoerd in gewapend beton. Vrijwel alle originele elementen, zoals de waterleidingen, de afsluiters en de trappen, zijn nog in de watertoren aanwezig en zijn zorgvuldig in het ontwerp geïntegreerd. De onder in de watertoren opgestelde motoren pompten vroeger het water uit de reinwaterkelder naar het boven in de toren gelegen waterreservoir. Vanuit het reservoir distribueerde men het drinkwater naar de verschillende gebruikers.

 

In de open ruimte is een verticale kern van glas gepositioneerd. In deze kern zijn de overloop, het trappenhuis, het toilet en een kleine bergruimte geplaatst. De materialen, die in deze glazen kern gebruikt zijn, zijn staal, aluminium en glas en refereren aan de voormalige industriële functie van het gebouw. Gezien vanaf de entree staat de glazen kern achter de centraal geplaatste monumentale waterleidingen en wenteltrap, waardoor deze krachtig omkaderd lijken te worden.

 

woontoren lichtinval

Contrasterend met de glazen kern zijn de twee volumen van hout als doosjes in de ruimte

gehangen. Hierin bevinden zich de bad- en slaapkamer. Het houten plafond en de houten zijden van de verdieping geven een warme uitstraling aan de woning. Onder deze verdieping ontstaat een gezellige ruimte waar de keuken en een werkruimte gecreëerd zijn.

 

De functiewijziging van watertoren tot woonhuis heeft invloed op de gewenste hoeveelheid natuurlijk daglicht in het interieur. De originele ramen zitten boven ooghoogte, zodat een relatie met de omgeving op een andere wijze tot stand moest worden gebracht. Na intensief contact met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed zijn twee verdiepingshoge verticale daglichtopeningen geïntroduceerd. In detaillering, maatvoering en vormgeving contrasteren deze openingen met de bestaande openingen.

 

De tot woning verbouwde watertoren laat zien hoe de kwaliteit van bestaande elementen met behulp van contrasterende materialen en detailleringen versterkt kan worden. De sfeer van de watertoren is behouden gebleven, terwijl de functie een volledige transformatie heeft ondergaan.

 

 

Voor meer informatie kunt u kijken op de website van het Haagse architectenbureau: http://verbouwjeeigenhuis.nl/interieur/van-watertoren-tot-woonhuis/

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Geef een reactie

Populairste artikelen

Laatste reacties

14:26 12 sep heeft Nol Iping gereageerd op De inloopdouche: terecht de trend van dit moment?

21:41 04 jun heeft H.M. van Haarlem gereageerd op Loodgietersbedrijf nodig

06:17 02 mei heeft Ik gereageerd op Elektriciteit zelf proberen aan te leggen?

22:38 27 apr heeft Bea van Galen gereageerd op Klusbedrijf inhuren of zelf klussen?

08:55 18 apr heeft M.Schraven gereageerd op De polyester dakkapel heeft veel voordelen

15:02 10 apr heeft Anne gereageerd op Een vlonder: Hardhout of composiet?

12:13 05 apr heeft H.C. van Kommer gereageerd op Wanneer kan ik de buitenkant van mijn woning schilderen?

13:10 29 jan heeft Hennie Zeegers gereageerd op CV installaties: wat is het verschil tussen HR en VR?

11:16 29 jan heeft stevin matthijsse gereageerd op Stroomverbruik reduceren?

09:06 29 jan heeft inge gereageerd op Vloertegels & vloerverwarming