Oude huizen, Nieuwe architectuur...

Oude huizen, nieuwe architectuur...

Dakopbouwen nader bekeken

Om de bestaande woningvoorraad in Den Haag aan te passen op de huidige woonwensen stimuleert de gemeente Den Haag het maken van dakopbouwen. Bij het ontwerp van dakopbouwen voor verschillende Haagse bouwblokken werden de architecten van Verbouwjeeigenhuis.nl voor de uitdaging gesteld om hedendaagse woontypologieën te ontwerpen met respect voor de architectuur van de Nieuwe Haagse School. Door het ritme van de bestaande architectuur te analyseren en door te werken met contrasterende materialen, zoals glas, staal, strekmetaal en leisteen, heeft de architect de karakteristieke waarden van de bouwblokken op subtiele wijze weten te versterken. Het resultaat is een aantal bouwblokken dat zowel in woningtypologie als in verschijningsvorm een interessante aanvulling op de Haagse woningvoorraad is.

 

De bouwblokken, waar de architecten een extra bouwlaag op mochten ontwerpen, dateren uit het begin van de 20ste eeuw en zijn ontworpen volgens de ideeën van de Nieuwe Haagse School. De hedendaagse eisen aan woningen zijn sinds de bouw van de blokken sterk veranderd. De beperkte maat van 65m2 per woning zorgt ervoor dat gezinnen uit de wijken vertrekken, waardoor een homogene bevolkingssamenstelling ontstaat. De architecten hebben in hun ontwerp voor de extra bouwlagen met behulp van afwijkende materialen de krachtige verhoudingen en strenge daklijn van de bestaande bouwblokken weten te handhaven. Daarnaast hebben ze een herindeling van de bestaande woningen voorgesteld waardoor de nieuwe bouwlaag een loft-achtig karakter krijgt.

 

In de jaren 20-30 van de vorige eeuw zijn grote delen van Den Haag gebouwd in de stijl van de Nieuwe Haagse School. Een veelgebruikte typologie hierbij was de portiekwoning. De gevels van deze portiekwoningen zijn in baksteen opgetrokken, soms wordt de portiek geaccentueerd en de dakrand is doorgaans wit en een sterk ordenend element. De Nieuwe Haagse School kenmerkt zich door het gebruik van rijke details en een krachtig ritme van repetitie. De koppen van de bouwblokken zijn karakteristiek vormgegeven en vaak wijkt de kleur van de plint af van de bovenliggende bouwlagen.

 

Architectuur bouwblok

De woningen aan de Zuiderparklaan zijn uitgerust met een sterk ritme van erkers en portieken. De witte daklijst geeft op een zeer krachtige wijze de bovenkant van het bouwblok aan. De architecten van Verbouwjeeigenhuis.nl hebben deze krachtige architectuur met rust gelaten en zelfs weten te versterken door een even zo krachtig ritme van dakopbouwen in een afwijkend materiaal op het bouwblok te ontwerpen. De ligging van het bouwblok ten opzichte van de zon heeft de architect uitgedaagd om een groot dakterras met pergola in het ontwerp te integreren.

 

Oude huizen, nieuwe architectuur

 

 

 

 

 

 

 

 

Architectuur hoekwoning

Het paviljoen op het dak van de hoek van de Heelsumstraat en de Apeldoornselaan laat zien dat de vormentaal die de architect voor de kop van dit bouwblok heeft gehanteerd op een eigentijdse wijze is ingezet om een extra verdieping te realiseren. Er is gekozen voor een lichte gevelinvulling van strekmetaal, waarmee gereageerd wordt op de afwijkende materialisatie van de plint van het bouwblok.

 

 

Oude huizen, nieuwe architectuur

Woningtypologie algemeen

De dakopbouwen behoren toe aan de bovenste verdieping van de drie bouwblokken en worden via een directe trap tussen deze verdiepingen ontsloten. Door gebruik te maken van een staalskelet is het mogelijk om van de dakopbouw één grote ruimte zonder tussenwanden te maken, waardoor prachtige grote ruimtes ontstaan. Deze grote ruimtes dagen uit om op een andere manier over de woningindeling na te denken en nieuwe typologieën in de wijk te introduceren. Zo kan de bovenste verdieping van de ‘oudbouw’ als slaapverdieping gebruikt worden, terwijl de opbouw met haar grote raampartijen een moderne loft-achtige woonverdieping met open keuken wordt.

Oude huizen, nieuwe architectuur

 

De ontwerpen laten zien hoe de kwaliteit van bestaande bouwblokken met behulp van contrasterende materialen en detailleringen versterkt kan worden. De extra bouwlaag is geen voortzetting van de bestaande structuur, maar geeft op eigentijdse wijze een antwoord op de toenemende vraag naar diversiteit in de woningmarkt. Verbouwjeeigenhuis.nl is een onderdeel van Studioschaeffer Architecten BNA.

 

Kijkt u voor meer informatie op onze website www.verbouwjeeigenhuis.nl.

 

Oude huizen, nieuwe architectuur

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Geef een reactie

Populairste artikelen

Laatste reacties

14:26 12 sep heeft Nol Iping gereageerd op De inloopdouche: terecht de trend van dit moment?

21:41 04 jun heeft H.M. van Haarlem gereageerd op Loodgietersbedrijf nodig

06:17 02 mei heeft Ik gereageerd op Elektriciteit zelf proberen aan te leggen?

22:38 27 apr heeft Bea van Galen gereageerd op Klusbedrijf inhuren of zelf klussen?

08:55 18 apr heeft M.Schraven gereageerd op De polyester dakkapel heeft veel voordelen

15:02 10 apr heeft Anne gereageerd op Een vlonder: Hardhout of composiet?

12:13 05 apr heeft H.C. van Kommer gereageerd op Wanneer kan ik de buitenkant van mijn woning schilderen?

13:10 29 jan heeft Hennie Zeegers gereageerd op CV installaties: wat is het verschil tussen HR en VR?

11:16 29 jan heeft stevin matthijsse gereageerd op Stroomverbruik reduceren?

09:06 29 jan heeft inge gereageerd op Vloertegels & vloerverwarming