Je droomhuis bouwen met een architect

Wanneer je rond loopt met ideeën om te gaan bouwen, maar nog geen idee hebt hoe en waar je moet beginnen dan kan het slim zijn om een architect in te schakelen. Een goede architect zal altijd proberen de oorsprong van je wensen te achterhalen te vertalen in een PVE (programma van eisen) en je wensen.

Een ontwerp en bouwproces is een lang proces daarom is het van belang dat het goed klikt tussen opdrachtgever en architect. De opdrachtgever moet immers altijd op de architect kunnen vertrouwen. Niet iedereen mag zichzelf architect noemen, een architect heeft een beschermde status. In het architectenregister kan je online opzoeken of iemand staat ingeschreven in het register. Een groot aantal architecten is aangesloten bij de Koninklijke Maatschappij tot bevordering der Bouwkunst Bond van Nederlandse Architecten, kortweg de BNA.
BNA heeft als doel het stimuleren van de bouwkunst en het bevorderen van de beroepsuitoefening van de leden.

Van start met een architect
Wanneer je een architect hebt uitgezocht gaat de architect eerst na of de verbouwingsmogelijkheden realistisch en haalbaar zijn. Daarnaast is het voor de architect van belang om inzicht te hebben in je budget om je van een realistisch advies te kunnen voorzien. Op deze manier weet je wat je kan verwachten, en wordt je minder snel teleurgesteld.

In de ontwerpfasen bespreekt de architect het voorontwerp, het definitieve ontwerp en daarna de technische ontwerptekening. Wanneer de vergunningsprocedure loopt kan je alvast op zoek gaan naar een geschikte aannemer die het plan die de architect heeft ontwerpen uit gaat voeren. Hierbij geldt dat het zeer belangrijk is dat het klikt tussen jou, de architect en de aannemer. Bouwen doe je namelijk samen. Er zijn verschillende manieren om de juiste aannemer te selecteren en tot een aanneemovereenkomst te komen.

De uitvoering
Wanneer de uitvoering van start gaat ga je een spannende tijd tegemoet. Je wensen worden stapje voor stapje uitgevoerd en gerealiseerd. Gedurende het bouwproces vinden er geregeld overleg plaats tussen jou, de architect en de aannemer. De architect vertegenwoordigt de opdrachtgever dan in alle zaken die de uitvoering van het bouwwerk betreffen. Het is standaard dat zulke bijeenkomsten plaats vinden in de 2 of 3 weken.

De nazorg
Wanneer het bouwproject is opgeleverd dan kan jij natuurlijk volop gaan genieten van het resultaat. Het kan voorkomen dat sommige zaken nog niet helemaal naar wens zijn, daarom staan de architect en de aannemer nog garant voor de finetuning en kleine aanpassingen. Het is sowieso prettig om na bepaalde tijd het geheel eens te evalueren. 

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Geef een reactie

Populairste artikelen

Laatste reacties

14:26 12 sep heeft Nol Iping gereageerd op De inloopdouche: terecht de trend van dit moment?

21:41 04 jun heeft H.M. van Haarlem gereageerd op Loodgietersbedrijf nodig

06:17 02 mei heeft Ik gereageerd op Elektriciteit zelf proberen aan te leggen?

22:38 27 apr heeft Bea van Galen gereageerd op Klusbedrijf inhuren of zelf klussen?

08:55 18 apr heeft M.Schraven gereageerd op De polyester dakkapel heeft veel voordelen

15:02 10 apr heeft Anne gereageerd op Een vlonder: Hardhout of composiet?

12:13 05 apr heeft H.C. van Kommer gereageerd op Wanneer kan ik de buitenkant van mijn woning schilderen?

13:10 29 jan heeft Hennie Zeegers gereageerd op CV installaties: wat is het verschil tussen HR en VR?

11:16 29 jan heeft stevin matthijsse gereageerd op Stroomverbruik reduceren?

09:06 29 jan heeft inge gereageerd op Vloertegels & vloerverwarming