Wat kost een verbouwing?

Wat kost een verbouwing?

Als je aan een verbouwing begint wil je weten wat de kosten zijn voordat de aannemer begint. Dan heb je enige zekerheid over de extra maandlasten als je je hypotheek verhoogt of dan weet je hoeveel het saldo van je spaargeld zakt.

De verbouwingskosten zijn niet zomaar in een tabel op te zoeken, daarvoor moet je eerst goed weten wat je wilt gaan verbouwen. Als je alle verbouwingen op een rij hebt dan kun je de kosten van de verbouwing zelf bepalen of laten bepalen door een aannemer of adviesbureau. Let daarbij goed op dat de verbouwingskosten compleet in beeld worden gebracht.

 

Kosten verbouwing

Het wil namelijk nog wel eens gebeuren dat er losse eindjes zijn bij een offerte. Met uitsluitingen van bijvoorbeeld de bouwkraan of de steiger. Ook kan het zijn dat er stelposten in de kostenraming worden opgenomen. Dan zijn de kosten van je verbouwing ook niet precies bekend. Want je weet niet precies wat er voor die stelpost gekocht kan worden. Je kan beter zeggen welk product je precies wilt hebben.

 

Meerwerk tijdens verbouwen

Om de kosten van de verbouwing in de hand te houden moet je voorkomen dat er meerwerk optreedt. Hoe doe je dat?

Meerwerk voorkomen:

  • denk van te voren heel goed na wat je wilt
  • schrijf dat allemaal voor jezelf (en later voor een ander) op
  • overleg met je partner alle keuzes en voeg de dingen toe die je nog niet had bedacht zelf
  • teken zoveel mogelijk om het duidelijk te maken.
  • vraag om een offerte zonder uitsluitingen, dus alles moet berekend zijn
  • vraag om een vaste prijs incl BTW
  • zorg dat er geen indexeringskosten meer in de calculatie hoeven te worden opgenomen.
  • vraag om een vrijblijvende offerte

Calculatie Verbouwing

Hoe pak je de calculatie van de verbouwing aan? Bedenk eerst wat je zelf wilt doen aan de verbouwingen en daarna welke aannemer je de verbouwing wilt laten maken. Overleg met die aannemer wat je precies wilt en geef hem je wensenlijst. Geef hem duidelijk de opdracht dat alles in de prijs moet zitten zoals hierboven in de lijst staat.

Gebonden aan aannemer

Als je een offerte laat maken dan moet je dus om een vrijblijvende offerte vragen. Dat zullen ze misschien wel en misschien niet voor je doen. Als ze het druk hebben maken ze daar waarschijnlijk geen of onvoldoende tijd voor waardoor je niet echt een betrouwbare calculatie staat. Soms kost dat ook geld om te laten maken.

Vergeten onderdelen in de begroting van de aannemer

In de praktijk zullen ze later geen onderdelen uitvoeren die ze in hun calculatie zijn vergeten. Wees daarvoor op je hoede. Het (laten) controleren van die calculatie is dus heel belangrijk.

Berekening kosten verbouwing

Eerst even duidelijkheid over de begrippen. Jij wilt van de aannemer weten wat de verbouwingskosten zijn. De aannemer spreekt liever over een offerte of calculatie. Hij calculeert namelijk de kosten van het verbouwen. Ook kan hij de term begroting of begroten gebruiken. Nu weet je wat je kunt verwachten als jullie over de kosten van verbouwen praten! Vanaf nu noemen we het calculatie verbouwing.

Calculatie verbouwing

Een calculatie van een aannemer is echter nooit helemaal vrijblijvend. Ze zullen je opbellen om te vragen hoe het ‘ermee staat’. En terecht natuurlijk want ze hebben hard voor je gewerkt om de calculatie te maken. Dan kun je dus niet zomaar naar een ander en zul je ze netjes moeten afbellen om te bespreken waarom je niet voor ze kiest. Je kan de calculatie ook niet zomaar aan een andere aannemer geven om ‘een lagere prijs’ te vragen. Dat is niet netjes en een goede aannemer zal daar ook niet mee akkoord gaan.

Behandel elkaar dus met respect en vraag pas om een calculatie van de kosten van de verbouwing als je precies weet wat je wilt, als je redelijk zeker weet dat je het door die aannemer binnenkort laat bouwen en door hem de verbouwingskosten in kaart gebracht wilt hebben.

Heel veel succes met de verbouwing!

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Geef een reactie

Populairste artikelen

Laatste reacties

14:26 12 sep heeft Nol Iping gereageerd op De inloopdouche: terecht de trend van dit moment?

21:41 04 jun heeft H.M. van Haarlem gereageerd op Loodgietersbedrijf nodig

06:17 02 mei heeft Ik gereageerd op Elektriciteit zelf proberen aan te leggen?

22:38 27 apr heeft Bea van Galen gereageerd op Klusbedrijf inhuren of zelf klussen?

08:55 18 apr heeft M.Schraven gereageerd op De polyester dakkapel heeft veel voordelen

15:02 10 apr heeft Anne gereageerd op Een vlonder: Hardhout of composiet?

12:13 05 apr heeft H.C. van Kommer gereageerd op Wanneer kan ik de buitenkant van mijn woning schilderen?

13:10 29 jan heeft Hennie Zeegers gereageerd op CV installaties: wat is het verschil tussen HR en VR?

11:16 29 jan heeft stevin matthijsse gereageerd op Stroomverbruik reduceren?

09:06 29 jan heeft inge gereageerd op Vloertegels & vloerverwarming