Warmtekrachtkoppeling - Interessant voor uw bedrijf?

Bij warmtekrachtkoppeling worden de warmte en elektriciteit in eenzelfde installatie opgewekt. Zo'n installatie wordt dikwijls ook wel een wkk genoemd, de afkorting van warmtekrachtkoppeling. Je kunt de installatie zien als een motor van een auto. Deze wordt namelijk ook aangedreven door een bepaalde brandstof, zoals aardgas. Zo'n verbranding zorgt voor zeer hoge temperaturen. Vroeger werd deze warmte geleid door warmtebestendige buizen en vrjigelaten in de open lucht. Echter, met onze duurzame blik van anno 2015 proberen we de warmte zo goed mogelijk te gebruiken. Wist u namelijk dat deze gebruikt kan worden om een heel ziekenhuis te verwarmen?!

Werking WKK installaties

De werking van een WKK installatie is - zoals gezegd - net als een auto motor. Een gasgestookte motor drijft de generator van de wkk installatie aan. Er komt vervolgens warmte vrij via de koeling van de motor en via de 'uitlaatgassen'. De gasturbine is meestal de aangewezen krachtbron voor de warmtekrachtkoppeling. Voor de verwarming van bijvoorbeeld kantoren en ziekenhuisen wordt meestal een verbrandingsmotor gebruikt. De warmte die vrijkomt is zo'n 1200 graden. Hiermee wordt de elektriciteit opgewekt, maar zo blijft er altijd warmte over tussen de 100 en 500 graden. Deze wordt gebruikt voor het verwarmen van een gebouw. De geproduceerde elektriciteit kan ingezet worden voor eigen gebruik, maar dit kan ook aangesloten worden op het elektriciteitsnet. Hiermee komen we op het punt van 'productie van groene stroom'.

 

Voordelen van een Warmtekrachtkoppeling

Het proces hierboven beschreven wordt ook wel cogeneratie genoemd: er worden twee vormen van energie opgewekt door één handeling. Logisch is dan ook dat er voor cogeneratie veel minder brandstof nodig is dan een gescheiden productie. Hiermee komen we direct op één van de grootste voordelen van een WKK installatie. Het is namelijk veel goedkoper om 2 vormen van energie op te wekken dan dit apart te doen. Daarnaast zorgt dit voor minder bandstofverbruik en daarmee zorgen we voor een reductie van de uitstoot van o.a. CO2, roet en NOx. Een ander voordeel is dat u zelf uw eigen elektriciteit en warmte opwekt. Hierdoor hoeft u geen percentage af te staan aan beheerders van het elektriciteitsnet. Daarnaast is het mogelijk om te verdienen aan deze cogeneratie, omdat u het kunt afstaan aan het elektriciteitsnet in ruil voor een vergoeding.

Warmtekrachtkoppeling voor uw bedrijf?

Nu komt de grote vraag: Is een warmtekrachtkoppeling installatie interessant voor uw bedrijf? Gezien de informatie hierboven, zijn WKK's vooral geschikt voor de grotere bedrijven. Hoe groter uw bedrijf, hoe meer warmte en elektriciteit er gevraagd wordt. Op een gegeven moment is het goedkoper om dit in eigen hand te hebben. De aanschafkosten zijn hoog, dus het is wel een investering waar goed over nagedacht moet worden. De terugverdientijd ligt meestal tussen de 5 à 10 jaar, omdat u jaarlijks zo'n 15% kunt besparen op uw energiekosten. Mocht u denken dat dit niet rendabel is voor uw bedrijf, dan kunt u altijd kiezen voor andere hvac activiteiten. Dit zijn werkzaamheden van een aannemer omtrent de verwarming (heating), ventilatie (ventilation) en air conditioning (airconditioning). 

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Geef een reactie

Populairste artikelen

Laatste reacties

14:26 12 sep heeft Nol Iping gereageerd op De inloopdouche: terecht de trend van dit moment?

21:41 04 jun heeft H.M. van Haarlem gereageerd op Loodgietersbedrijf nodig

06:17 02 mei heeft Ik gereageerd op Elektriciteit zelf proberen aan te leggen?

22:38 27 apr heeft Bea van Galen gereageerd op Klusbedrijf inhuren of zelf klussen?

08:55 18 apr heeft M.Schraven gereageerd op De polyester dakkapel heeft veel voordelen

15:02 10 apr heeft Anne gereageerd op Een vlonder: Hardhout of composiet?

12:13 05 apr heeft H.C. van Kommer gereageerd op Wanneer kan ik de buitenkant van mijn woning schilderen?

13:10 29 jan heeft Hennie Zeegers gereageerd op CV installaties: wat is het verschil tussen HR en VR?

11:16 29 jan heeft stevin matthijsse gereageerd op Stroomverbruik reduceren?

09:06 29 jan heeft inge gereageerd op Vloertegels & vloerverwarming