Vijf vragen die je aan een potentiële aannemer stelt

Na jarenlang sparen en erover fantaseren is het dan eindelijk zover: je hebt de grond gekocht waar jouw droomhuis op moet komen te staan. De volgende stap is uiteraard het vinden van een geschikte aannemer. Om de aannemer te kiezen die het beste bij jou en jouw wensen past, is het verstandig om op een slimme manier het gesprek aan te gaan. Wij zetten een aantal belangrijke vragen op een rijtje die jij aan de aannemers kan stellen tijdens het bespreken van de offerte.

 

Is de offerteprijs een schatting van de kosten of een vaststaand bedrag?

Aan het bouwen van jouw perfecte huis zit natuurlijk wel een flink kostenplaatje verbonden. Dit heb je er vast graag voor over, al wil je natuurlijk niet dat de kosten onverwacht hoog uitvallen. Het is daarom in jouw voordeel om een vaste prijs af te spreken, zodat je niet ineens voor verrassingen komt te staan. Let wel; een aannemer kan alleen deze prijs vaststellen wanneer hij op de hoogte is van al jouw wensen wat betreft het huis, dus wees hier zo specifiek mogelijk in.

 

Bent u in het bezit van de nodige vergunningen en verzekeringen?

Omdat het werk van de aannemer een behoorlijke verantwoordelijkheid met zich meebrengt, zijn zij genoodzaakt zich goed te verzekeren en over de benodigde vergunningen te beschikken. Hoewel dit een vrij standaard gegeven is, kan het nooit kwaad om hier expliciet naar te vragen. Zo heb je direct een beeld van de professionaliteit van deze aannemer.

 

Bent u straks verantwoordelijk voor de verbouwing of een collega?

Het bouwen van een huis is een intensief project, dus wil je vanzelfsprekend goed weten met wie je te maken hebt. Wanneer je spreekt met een klein aannemersbedrijf is de kans groot dat degene waarmee je rond de tafel zit, de persoon zal zijn die deze taak op zich zal nemen. Bij grote partijen hoeft dit echter lang niet altijd het geval te zijn; probeer dit dus altijd te achterhalen. Wanneer een collega het project op zich gaat nemen, vraag dan om een afspraak met deze persoon. Dit is de enige manier om te achterhalen of je een goed gevoel hebt bij deze aannemer.

 

Waarin maakt u het verschil ten opzichte van andere aannemers?

Een aannemer wil maar wat graag aan de slag aan jouw project, doe hier dus je voordeel mee. Deze partij mag best weten dat je kritisch bent en de lat hoog legt – het gaat immers om jouw droomhuis! Laat de aannemer daarom goed benadrukken wat de sterke punten van zijn werkzaamheden zijn en waarom met hem in zee gaan de beste keuze is. Op basis hiervan kun jij een gedegen keuze maken.

 

Hoe lang zal de bouw duren en welke garanties kunt u mij hierin geven?

Het is uiteraard niet mogelijk om op de dag nauwkeurig in te schatten hoeveel tijd het bouwen van een huis zal kosten. Een ervaren aannemer kan hier echter wel een degelijke schatting van geven. Vraag altijd hoe lang het in het beste en in het slechtste geval gaat duren, zodat u rekening kunt houden met een tijd die hier tussenin valt. Daarnaast is het altijd verstandig om hier duidelijke afspraken over te maken, zodat een aannemer hier zich eventueel niet gemakkelijk vanaf kan maken.

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Geef een reactie

Populairste artikelen

Laatste reacties

14:26 12 sep heeft Nol Iping gereageerd op De inloopdouche: terecht de trend van dit moment?

21:41 04 jun heeft H.M. van Haarlem gereageerd op Loodgietersbedrijf nodig

06:17 02 mei heeft Ik gereageerd op Elektriciteit zelf proberen aan te leggen?

22:38 27 apr heeft Bea van Galen gereageerd op Klusbedrijf inhuren of zelf klussen?

08:55 18 apr heeft M.Schraven gereageerd op De polyester dakkapel heeft veel voordelen

15:02 10 apr heeft Anne gereageerd op Een vlonder: Hardhout of composiet?

12:13 05 apr heeft H.C. van Kommer gereageerd op Wanneer kan ik de buitenkant van mijn woning schilderen?

13:10 29 jan heeft Hennie Zeegers gereageerd op CV installaties: wat is het verschil tussen HR en VR?

11:16 29 jan heeft stevin matthijsse gereageerd op Stroomverbruik reduceren?

09:06 29 jan heeft inge gereageerd op Vloertegels & vloerverwarming