Verbouwing vol regels. Heb ik een vergunning nodig?

Verbouwing Bouwvergunning en regels

Heb je plannen om te gaan verbouwen? Dat kan niet zomaar. In sommige gevallen heb je toestemming van de gemeente nodig en dus een bouwvergunning. Wanneer je gaat verbouwen komt daar heel wat bij kijken. Er moet van alles geregeld worden en je moet je aan allerlei regels houden. We helpen je graag op weg. Er wordt onderscheid gemaakt tussen een verbouwing binnen en buiten het huis. Daarnaast gaan we kijken of er een vergunning nodig is voor de verbouwing.

Verbouwing in huis

Ga je het interieur vervangen? Is de keuken toe aan vervanging? Of ben je inmiddels uitgekeken op de tegeltjes in de badkamer? Geen probleem. Je kan rustig verbouwen zonder vergunning. Over het algemeen heb je geen vergunning nodig wanneer je in huis gaat verbouwen. Maar let wel op: deze verbouwing mag geen gevaar opleveren voor jezelf en je buren.

Verbouwing buiten huis

Wanneer de verbouwing de buitenzijde van je huis betreft kan het noodzakelijk zijn om eerst een bouwvergunning aan te vragen. Het is afhankelijk van de situatie of je wel of geen bouwvergunning moet aanvragen. Dit heeft onder meer de maken met de plaats waar de verbouwing. Gaat het om de voor- of de achterzijde van de woning? Daarnaast is de afmeting van de verbouwing van belang evenals het straatbeeld. Door deze factoren is het mogelijk dat je buren bijvoorbeeld geen vergunning moeten aanvragen voor het plaatsen van een dakkapel en jij wel.

Drie categorieën vergunningen

Bouwvergunningsvrije bouwwerken

Je hoeft geen bouwvergunning aan te vragen wanneer de verbouwing binnen de gestelde voorwaarden valt. Wanneer het gaat om een kleine verbouwing heb je alleen meldingsplicht. Denk hierbij aan het plaatsten van rolluiken, een afscheiding tussen balkons en het plaatsen van een dakkapel aan de achterzijde van het huis. Je hebt hiervoor dus geen toestemming nodig van de gemeente. Wel dien je het te melden.

Licht-vergunningplichtige bouwwerken

Valt je verbouwing net buiten de gestelde voorwaarden? Dan ben je verplicht een bouwvergunning aan te vragen. Het gaat hierbij om kleinere bouwwerken aan de voorkant van de woning. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van een dakkapel of het plaatsen van een bijgebouw. Wanneer je een aanvraag indient zal de gemeente het bestemmingsplan e.d. bekijken en daarna de bouwvergunning verstrekken.

Regulier-vergunningplichtige bouwwerken

Je moet een bouwvergunning aanvragen wanneer de verbouwing ver buiten de gestelde voorwaarden valt. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van een dakopbouw. Het bestemmingsplan zal geraadpleegd worden waarna de gemeente het bouwplan beoordeelt op de technische eisen. Wanneer de gemeente akkoord gaat en de bouwvergunning verstrekt kan uw verbouwing beginnen.

Overige regels bij een verbouwing

Naast bovenstaande regels en vergunningen zijn er nog heel wat meer regels waar je je tijdens een verbouwing aan moet houden. De regels die in de Woningwet zijn vastgesteld vind je op VROM.nl. Bekijk direct wat de regels zijn voor jouw verbouwing.

 

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Geef een reactie

Populairste artikelen

Laatste reacties

14:26 12 sep heeft Nol Iping gereageerd op De inloopdouche: terecht de trend van dit moment?

21:41 04 jun heeft H.M. van Haarlem gereageerd op Loodgietersbedrijf nodig

06:17 02 mei heeft Ik gereageerd op Elektriciteit zelf proberen aan te leggen?

22:38 27 apr heeft Bea van Galen gereageerd op Klusbedrijf inhuren of zelf klussen?

08:55 18 apr heeft M.Schraven gereageerd op De polyester dakkapel heeft veel voordelen

15:02 10 apr heeft Anne gereageerd op Een vlonder: Hardhout of composiet?

12:13 05 apr heeft H.C. van Kommer gereageerd op Wanneer kan ik de buitenkant van mijn woning schilderen?

13:10 29 jan heeft Hennie Zeegers gereageerd op CV installaties: wat is het verschil tussen HR en VR?

11:16 29 jan heeft stevin matthijsse gereageerd op Stroomverbruik reduceren?

09:06 29 jan heeft inge gereageerd op Vloertegels & vloerverwarming