Overheidsinjectie van 6 miljard euro blijkt rekenfout.

Rekenfout 6 miljard van overheid | Wonend.nl

In oktober heeft de overheid het btw-tarief op verbouwingen tijdelijk van 19 naar 6 procent verlaagd. De bouwsector in Nederland is sceptisch over de forse impuls die de media heeft voorspiegelt. 6 Miljard stimulering is het bedrag gecommuniceerd in diverse media.  Uit onderzoek van www.wonend.nl blijkt echter dat de 6 miljard gebaseerd is op een foutieve aanname.

 

Op deze manier werd naar de mening van Wonend.nl een te rooskleurig beeld geschetst, een beeld dat onvoldoende kritisch is bekeken en zeker in combinatie met de korte looptijd van de regeling zorgt voor kritiek vanuit de bouwbedrijven en aannemersorganisaties. 

 

Wonend.nl komt namelijk tot heel andere cijfers bij het narekenen van deze stimuleringsmaatregel. Het verschil tussen 19% en 6% is 13%. De overheid heeft maximaal 200 miljoen beschikbaar gesteld om de verlaging te compenseren. Volgens een berekening van Bouwend Nederland is 13% grofweg 1/8 van 100%. 200 miljoen vanuit de overheid x 8 (100% )= 1.6 miljard aan omzetstijging arbeid. Ervan uitgaande dat de factor arbeid de helft bedraagt van de totale bouwkosten zou de totale omzetstijging maximaal 3.2 miljard zijn. Maar liefst een verschil van 2.8 miljard.

 

Wonend.nl erkent dat de regeling de woningmarkt op korte termijn stimuleert. Echter, zij verbaasd zich over de wijze waarop de 6 miljard is gecommuniceerd en een verkeerd beeld schetst bij zowel bouwsector als consument.

 

Dit persbericht is onderdeel van een breder onderzoek naar de effecten van de maatregel op aannemersbedrijven in Nederland door www.wonend.nl

Reacties

Dion 15:50 09 jun

Een overheidsinjectie van 6 miljard lijkt dan ook wel erg veel. Tegenwoordig neemt ook elke journalist maar alles overt van een andere lijkt het wel. Wel is het goed dat de overheid zich met dit soort zaken bemoeid. In de woon en bouwsector kan wel wat stimuleren gebruiken. Het lijkt me dat de btw verlaging wel zn effect heeft, maar dat het langer moet duren. Voordat de consument door heeft wat er mogelijk, zijn we alweer 5 maanden verder. Consumenten moeten sneller beslissen of ze hun kozijnen eerder gaan vervangen of dat ze gaan verhuizen om maar wat te noemen. Ik denk dat voor zaken als een dakkapel plaatsen is de btw verlaging wel stimulerend. Dan kan je sneller heel wat geld besparen. Ik zeg doen! (het duurt nog maar tot 1 juli volgens mij...

Geef een reactie

Populairste artikelen

Laatste reacties

14:26 12 sep heeft Nol Iping gereageerd op De inloopdouche: terecht de trend van dit moment?

21:41 04 jun heeft H.M. van Haarlem gereageerd op Loodgietersbedrijf nodig

06:17 02 mei heeft Ik gereageerd op Elektriciteit zelf proberen aan te leggen?

22:38 27 apr heeft Bea van Galen gereageerd op Klusbedrijf inhuren of zelf klussen?

08:55 18 apr heeft M.Schraven gereageerd op De polyester dakkapel heeft veel voordelen

15:02 10 apr heeft Anne gereageerd op Een vlonder: Hardhout of composiet?

12:13 05 apr heeft H.C. van Kommer gereageerd op Wanneer kan ik de buitenkant van mijn woning schilderen?

13:10 29 jan heeft Hennie Zeegers gereageerd op CV installaties: wat is het verschil tussen HR en VR?

11:16 29 jan heeft stevin matthijsse gereageerd op Stroomverbruik reduceren?

09:06 29 jan heeft inge gereageerd op Vloertegels & vloerverwarming