Klusbedrijf inhuren of zelf klussen?

Klusbedrijf inhuren óf zelf klussen?

Twijfel je nog? Zelf klussen of toch een klusbedrijf inhuren? Wanneer je twee linkerhanden hebt is de keuze snel gemaakt. Maar wat nu als je zelf eigenlijk best handig bent? We zetten het één en ander voor je op een rij. Maak gebruik van een aantal tips en bekijk wat de voor- en nadelen zijn.

Klusbedrijf

Ben je van plan om met een klusbedrijf in zee te gaan? Zorg dan eerst dat jij je goed oriënteert. Bekijk eens welke klusbedrijven bij jouw in de buurt zitten. Ga na wat zij zoal aanbieden en vraag ter indicatie bij meerdere klusbedrijven offertes aan. Zo kan je de prijzen goed vergelijken. Immers heeft niet iedereen hetzelfde budget. Daarnaast is het zeker aan te raden om eens naar de mening van anderen te vragen. Vraag eens aan mensen die het klusbedrijf ingehuurd hebben of ze er tevreden over zijn. Vraag of ze tevreden zijn over de werkwijze, de manier van contact houden, het overleggen van bepaalde zaken, het afhandelen en de manier van betalen. Vraag eens of ze in het vervolg weer met dit klusbedrijf in zee zouden gaan. Op deze manier krijg je al snel een beeld van de daadwerkelijke werkwijze van het klusbedrijf.

Voordelen klusbedrijf inhuren

De voordelen van het inhuren van een erkend klusbedrijf op een rij:

 • Vakmanschap
  Wanneer je een erkend klusbedrijf inhuurt kan je ervan uit gaan dat je te maken hebt met ervaren professionals. Zij kunnen je adviseren over allerlei zaken betreft de klus. Denk hierbij aan de praktische kant van de zaak. Maar denk ook aan het afsluiten van bepaalde vergunningen. Voordat zij ergens aan beginnen zullen ze jou erop attenderen wanneer er een bepaalde vergunning nodig is.
 • Advies en ideeën
  Deze professionals kunnen je advies bieden en ideeën aandragen. Soms is het verstandig om goed naar de klusjesman te luisteren. Zij hebben vaak veel ervaring en delen deze graag met je. Wanneer het nodig is ben je nog in staat om jouw visie en idee aan te passen.
 • Voordelig materialen inkopen
  Een klusbedrijf heeft meestal het voordeel dat zij bouwmaterialen voordeliger kunnen inkopen. Zij hebben bijvoorbeeld afspraken met leveranciers of krijgen korting wegens het grote aantal dat zij inkopen.
 • Soort materiaal
  Het klusbedrijf kan je exact alle voor- en nadelen over bepaalde materialen vertellen. Daarbij zijn prijs en kwaliteit belangrijke indicatiefactoren.

Nadelen klusbedrijf inhuren

Het inhuren van een klusbedrijf brengt ook enkele nadelen met zich mee:

 • Afspraken
  Wanneer je een klusbedrijf inhuurt moet je altijd zorgen dat er goede afspraken zijn gemaakt. Zorg dat je alle afspraken op papier zet. Mocht het klusbedrijf zijn afspraken nu niet nakomen, of erger nog: failliet gaan, dan heb je in elk geval bewijs.
 • Thuis zijn
  Als je een klusbedrijf inhuurt heb je meestal te maken met onbekenden. Meestal is het niet fijn om deze alleen in je huis te laten. Daarom moet je altijd zorgen dat je thuis bent wanneer de klussers aan de slag gaan.

Zelf klussen

Heb jij het in je en kun jij wel een beetje klussen? Twijfel je nog of je het zelf moet doen of een klusbedrijf moet inhuren? Hieronder vind je een aantal voor- en nadelen op een rijtje. Wellicht kunnen wij je helpen bij het maken van de juiste keuze. Wanneer je zelf gaat klussen moet je er wel zeker van zijn dat je het kan, en er het liefst wat ervaring mee hebben. Overigens is zelf klussen vaak goedkoper dan wanneer je een klusbedrijf inhuurt. Maar toch is dat niet altijd het geval. Bouwmaterialen zijn vaak enorm duur. Daarom moet je je goed oriënteren op de bouwmarkt. Bekijk wat de kosten zijn en ga na of het van goede kwaliteit is.

Voordelen zelf klussen

Wanneer je zelf gaat klussen heeft dit een aantal voordelen:

 • Tijdstip
  Je kan klussen wanneer je wilt. Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat kan je aan de slag. Je hoeft geen rekening te houden met de werktijden van een klusbedrijf. Je klust gewoon wanneer je tijd én zin hebt. Je hoeft dus niet thuis te blijven van je werk omdat er werklui over de vloer lopen.
 • Werkwijze
  Je hebt de werkwijze van de klus zelf in de hand. Je kan rustig op jouw eigen manier aan de slag. Je doet het gewoon hoe jij het graag wilt.
 • Gezelligheid
  Vaak is zelf klussen enorm gezellig. Klussen doe je namelijk niet alleen. In de meeste gevallen vraag je vrienden of kennissen om je te helpen.  
 • Kosten
  Je hoeft de lonen van de klusjesmannen niet te betalen. Dat scheelt je weer in de kosten.

Nadelen zelf klussen

Zelf klussen brengt ook een aantal nadelen met zich mee:

 • Tijdsbestek
  In de meeste gevallen duurt zelf klussen langer dan wanneer je een klusbedrijf inhuurt. Vaak klus je in de avonduren, na je werk. Je klust dus minder uren op één dag dan een professionele klusjesman. En omdat je zelf waarschijnlijk geen professional bent, duurt het klaren van de klus nu eenmaal wat langer.
 • Stress
  Zelf klussen kan heel wat stress opleveren. Met name wanneer de klus meer tijd in beslag neemt dan van te voren gedacht.
 • Problemen
  Wanneer je geen klusbedrijf in de arm neemt, kan je op problemen stuiten welke je zelf niet kan oplossen. In dat geval moet je dus alsnog een klusbedrijf benaderen.

Klusbedrijf inhuren én zelf klussen

Ben jij handig maar heb je niet overal verstand van? Geen probleem. Je kan altijd kiezen voor een combinatie. Huur een klusbedrijf in voor de klussen die jij zelf niet (zo goed) kan. Daarnaast kan je de overige klussen zelf uitvoeren. Wellicht leer je zo nog het één en ander van de klusjesmannen, doe je ideeën op en leer je van de tips.

Voor het snel kunnen schoonmaken van verschillende oppervlaktes bijvoorbeeld kan u kijken om een drukverhogingsinstallatie aan te kopen. 

Reacties

Bea van Galen 22:38 27 apr

Momenteel heb ik coniferen maar ik wil ze eruit halen en een muur laten metselen zodat de tuin dicht is en als kan een plate dak voor de auto . Hoeveel zal dat kosten Muur van 10 bij 4 m

Geef een reactie

Populairste artikelen

Laatste reacties

14:26 12 sep heeft Nol Iping gereageerd op De inloopdouche: terecht de trend van dit moment?

21:41 04 jun heeft H.M. van Haarlem gereageerd op Loodgietersbedrijf nodig

06:17 02 mei heeft Ik gereageerd op Elektriciteit zelf proberen aan te leggen?

22:38 27 apr heeft Bea van Galen gereageerd op Klusbedrijf inhuren of zelf klussen?

08:55 18 apr heeft M.Schraven gereageerd op De polyester dakkapel heeft veel voordelen

15:02 10 apr heeft Anne gereageerd op Een vlonder: Hardhout of composiet?

12:13 05 apr heeft H.C. van Kommer gereageerd op Wanneer kan ik de buitenkant van mijn woning schilderen?

13:10 29 jan heeft Hennie Zeegers gereageerd op CV installaties: wat is het verschil tussen HR en VR?

11:16 29 jan heeft stevin matthijsse gereageerd op Stroomverbruik reduceren?

09:06 29 jan heeft inge gereageerd op Vloertegels & vloerverwarming