Asbest verwijderen, zelf doen of een deskundige inhuren?

asbest verwijderen

Asbest is een natuurlijke stof (een mineraal) die bestaat uit kleine vezels. Vroeger werd er in de bouw veel gewerkt met asbest. Het zit verwerkt in oude huizen, schoorstenen, vinylzeil, rioolbuizen, dakleien, golfplaten, bloembakken etc. Wanneer de vezels van het asbest vrijkomen zijn deze gevaarlijk voor de gezondheid. Toch zitten deze deeltjes overal in de lucht. Voornamelijk bij sloopwerkzaamheden en bij autoverkeer komen de asbestvezels vrij.

 

Wanneer asbest gebonden blijft, en niet stuk gaat dus, is er geen gevaar voor de gezondheid. Wanneer er vezels vrijkomen en men die inademt kunnen ze in de luchtwegen en de longblaasjes blijven vastzitten. De vezels kunnen verschillende ziektes teweeg brengen. Het meest bekent is dat het tot diverse soorten kanker kan leidden. Maak je overigens niet te veel zorgen. Want ziek wordt je er pas van wanneer je teveel asbestvezels inademt. Maar voorzichtig moet je wel zijn, want uit onderzoek blijkt dat er jaarlijks 1.400 mensen overlijden aan kanker ten gevolge van asbestvezels.

 

Asbest verwijderen

 Je komt asbest voornamelijk tegen in oudere woningen. Dit wil zeggen woningen die voor 1993 gebouwd zijn. Sinds 1993 is het verboden om asbest te verwerken. Wil je dit (laten) verwijderen? Dan moet je eerst toestemming vragen bij de gemeente. De gemeente bepaalt of je het zelf mag doen of dat je een gespecialiseerd bedrijf moet inschakelen.

 

Zelf asbest verwijderen

Mag je zelf het asbest verwijderen? Neem dan wel een aantal voorzorgsmaatregelen. Probeer tijdens het verwijderen het asbest niet te breken, laat het zoveel mogelijk heel. Dan komen de minste vezels vrij. Moet het asbest toch gebroken worden? Maak het breukvlak dan nat, dit voorkomt het verstuiven van de asbestvezels. Gebruik geen zaag of slijptol bij het breken van het asbest. Hierdoor wordt het asbest verpulverd waardoor de vezels zich snel verspreiden.  Zodra je het asbest verwijderd hebt, dien je het op te ruimen. Zorg ervoor dat je genoeg verpakkingsmateriaal bij de hand hebt. Denk hierbij aan plastic folie of plastic zakken. Verpak het asbest in twee lagen plastic en zorg ervoor dat je het goed afsluit. Liggen er nog wat kleine stukken asbest op de grond? Ga dan zeker niet met de stofzuiger aan de slag! Pak een natte dweil en dweil de resten op. Gooi zowel de resten asbest als de dweil zelf in een plastic zak. Waar je het asbest moet laten? Hierover informeert de gemeente je. Zet het in elk geval niet aan straat, want dit afval is gevaarlijk!

 

Laat een deskundig bedrijf het asbest verwijderen

Het is altijd verstandig een deskundig bedrijf in te schakelen voor het verwijderen van asbest. Deze experts verwijderen het asbest handmatig. Hierbij dragen zij beschermende kleding; een wit pak met zuurstofkap. Deze bedrijven zorgen voor een verantwoorde verwijdering van het asbest. De kosten hiervan variëren. Het is afhankelijk van de hoeveelheid asbest en waar het materiaal zich bevindt. Daarnaast worden verschillende technieken gebruikt. Wij raden u daarom aan om vooraf goed te informeren bij diverse bedrijven.

 

Heeft u ervaring met asbest verwijdering bedrijven of heeft u tips wanneer men zelf asbest wil verwijderen? Deel uw ervaringen dan met de bezoekers van Wonend.nl.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Geef een reactie

Populairste artikelen

Laatste reacties

14:26 12 sep heeft Nol Iping gereageerd op De inloopdouche: terecht de trend van dit moment?

21:41 04 jun heeft H.M. van Haarlem gereageerd op Loodgietersbedrijf nodig

06:17 02 mei heeft Ik gereageerd op Elektriciteit zelf proberen aan te leggen?

22:38 27 apr heeft Bea van Galen gereageerd op Klusbedrijf inhuren of zelf klussen?

08:55 18 apr heeft M.Schraven gereageerd op De polyester dakkapel heeft veel voordelen

15:02 10 apr heeft Anne gereageerd op Een vlonder: Hardhout of composiet?

12:13 05 apr heeft H.C. van Kommer gereageerd op Wanneer kan ik de buitenkant van mijn woning schilderen?

13:10 29 jan heeft Hennie Zeegers gereageerd op CV installaties: wat is het verschil tussen HR en VR?

11:16 29 jan heeft stevin matthijsse gereageerd op Stroomverbruik reduceren?

09:06 29 jan heeft inge gereageerd op Vloertegels & vloerverwarming